maanantai 26. maaliskuuta 2018

Jumalan tahto?


Tunnetko Jumalan tahdon?

Nykyisessä suuntauksessa väkivallanteot, tappamiset ampuma-aseilla ja autolla on lisääntynyt. Samalla jumalanpalveluksien osanottajamäärä vähenee ja kiinnostus uskon asioihin laimenee. Miksi Jumala ei varjele väkivaltaisuuksilta, vaan sallii niiden tapahtua? Onko Jumala tyytymätön ihmisen toimiin?

Jumala on ilmoittanut meille tahtonsa antamalla Mooseksen välityksellä meille kymmenen käskyn lain. Tämän noudattamiseen vaikuttaa enemmän taloudellinen tilanne eli pakko, kuin rakkaus elämän antajaan eli vapaaehtoisuus. Kun meillä menee hyvin ja elämä on huoletonta niin  me alamme lieventää näitä käskyjä. Yleinen mielipide hyväksyy useita selviä rikkomuksia.
Kolmatta käskyä rikotaan, kun lepopäivää ei vietetä, eikä Jumalaa muisteta edes sunnuntaisin
Viidettä käskyä rikotaan, kun raskaus keskeytetään abortilla. Kuudetta käskyä rikotaan, kun ollaan sukupuoliyhteydessä muun kuin puolison tai avopuolison kanssa.

Jeesus sovitti kuolemallaan maailman synnin, mutta ei poistanut sitä. Ihminen tekee edelleen syntiä toimiessaan Jumalan tahdon vastaisesti. Lain saarnassa hän saa kuulla, miten paljon hän on rikkonut Jumalaa vastaan ja kuitenkin Jumala armahtaa hänet ja antaa synnit anteeksi. Tämän johdosta syntyy kiitollisuus Jumalaa kohtaan ja halu toteuttaa hänen tahtoaan. Jos tällaista kiitollisuutta ei synny, ihminen ei ole tajunnut syntiensä suuruutta.

Jeesus antoi vuorisaarnassaan kiellon tuomitsemisesta: Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi; sillä millä tuomiolla te tuomitsette, sillä teidät tuomitaan ja millä te mittaatte, sillä teidät mitataan. Matt. 7:1,2 Tällaisesta tekstistä ei ole niin innostavaa puhua kuin Jumalan rakkaudesta, mutta tämä on kuitenkin Jeesuksen puhetta ja kuuluu raamattuun erottamattomana osana. Tässä on myös ratkaisu erilaisiin kirkon historiassa esiintyneisiin kiistakysymyksiin.

Tämä tarkoittaa sitä, että naispappeus asiassa ei niin tärkeää, onko puolesta vai vastaan. Tärkeintä on se, että ei tuomitse vastakkaisen mielipiteen omaavaa. Kun lukee Roomalaiskirjeestä Paavalin arvion homoista, on valmis työntämään homot seurakunnan ulkopuolelle. Mutta näin tehdessään siirtää itsensä tuomittavien ryhmään. Me emme saa tuomita heitä muita ihmisiä huonommiksi. Heidän sukupuoliyhteyttä jäljittelevä toimintansa on jätettävä Jumalan tuomittavaksi.

Kielto tuomita koskee myös maallista esivaltaa ja kirkon johtoa. Meillä on paras mahdollinen hallitus, se on vapailla vaaleilla valitun eduskunnan hyväksymä. Esivallan arvostus on ollut niin matalalla, että sekin heikentää kansan hyvinvointia. Esivalta on juuri niin hyvä kuin tällainen eripurainen ja tottelematon kansa ansaitsee.

Kirkon historiassa on jatkuvasti ollut erimielisyyttä aiheuttavia kiistakysymyksiä. Näihin Jumala ei anna selviä vastauksia, vaan Hän haluaa tietää onko meissä tuomion henkeä. Tuomitseva mieliala ei sovellu Taivaaseen, siellä ei saa olla erimielisyyksiä ihmisten välillä.

Kiistanalaisissa kysymyksissä: "Minä olen eri mieltä kuin hän" on hyväksyttävä ajatus ja lausuma. Sen sijaan: "hän on väärässä" on Jeesuksen tarkoittamaa tuomitsemista ajatuksena ja lausumana. Tämä ei vielä tarkoita vasemmalle puolelle joutumista. Vielä voi muuttaa mielensä, pyytää anteeksi tuomion mielialaa ja kuunnella ja totella Jumalan ääntä.

Kun haluamme ottaa Jumalan käskyt ja kiellot vakavasti ja toimia niiden mukaan, meillä on rakastava ja rukouksia kuuleva Isä, joka huolehtii meistä kaikissa asioissamme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti