keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Taloudenhoitaja


Jeesuksen kertoma kertomus Luukkaan 16 luvun alussa on otsikoitu: Epärehellinen huoneenhaltija. Tässä isäntä antaa huoneenhaltijalleen potkut kanteluiden perusteella. Jeesus kuitenkin kehuu potkut saavaa palvelijaa, joten syntyy ristiriita, eihän Jeesus voi epärehellisyyttä suosia.  Meidän on lähdettävä käsittelemään siltä pohjalta, että tässä ei ole mitään rikollista. Mutta puheen opetus ja sanoma oli tuolle ajalle ja myös meille niin outo, että tapahtuman kirjaus antaa siitä väärän kuvan.

Tässä tapauksessa taloudenhoitaja hoiti rikkaan taloutta kokonaisvaltaisesti. Hän palkkasi palvelusväen ja sopi heidän palkoistaan. Hän maksoi palvelusväen palkat. Mutta palvelijan tullessa vanhuuttaan kykenemättömäksi hoitamaan tehtäviään hän oli vapaa palveluksesta ja työnantajalla ei ollut mitään velvollisuuksia järjestää palvelijan vanhuudenpäivien hoitoa.

Nämä velalliset eivät olleet talon palvelijoita, vaan liikekumppaneita. Ei toisen palvelija tarvitse perheensä ruokkimiseen sataa tynnyriä vehnää. Syystä, jota ei kerrota tämä velallinen oli tarvinnut vehnää ja saanut sitä rikkaalta lainaksi. Velallisen suunnitelmiin kuului toimittaa laina takaisin ja siksi sitä ei maksettu. Taloudenhoitaja toimi rikkaan edustajana ja laati lainasta velkakirjan. Kyllä hän olisi velkakirjasta nähnyt velan suuruuden.

Velkakirjojen lukuja muuttamalla taloudenhoitaja siirsi isäntänsä omaisuutta liikekumppaneille. Tällä toimella hän uskoi saavansa heiltä sellaisia palveluita, joita hän ja toiset palvelijat ikääntyessään tarvitsivat. Tuolloin paperi oli arvokasta, sitä valmistettiin käsityönä arkki kerrallaan. Lukujen muutos ei ollut väärennös, sillä toinen osapuoli, taloudenhoitaja, vahvisti uudet luvut nimikirjoituksellaan.
 
Mooseksen laissa on lesken asema turvattu, mutta vanhukset on jäänyt lasten hoidettaviksi. Tässä Jeesus kehottaa seuraajiaan ottamaan esimerkkiä "maailman lapsista". Vaikka laissa ei ole työnantajaa koskevia määräyksiä, niin palvelusuhteen kestäessä muodostunut ystävyys saa "maailman lapsetkin" huolehtimaan palvelijoistaan myös varsinaisen työajan jälkeen. 

Toiminta ei kestä vertailua nykyajan eläkeneuvotteluihin, mutta tavoite on selvä. Jeesus pitää tärkeänä sitä, että työantaja huolehtii työntekijän elämästä vielä sen jälkeen, kun tämä ei enää ole työkykyinen. Nykyaikana tätä sanotaan työnantajan suorittamaksi työntekijän eläkemaksuksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti