tiistai 6. helmikuuta 2018

Matalan oven sanoma


Joulua vietämme Jeesuksen syntymän muistoksi. Jeesus on syntynyt ja elänyt Israelissa. Jeesuksen toiminnan huomattaville tapahtumapaikoille ovat muiden maiden kirkot rakentaneet kirkkorakennuksen. Näin on myös syntymäkirkko tehty paikalle, jossa arvellaan olleen se karjasuoja, jossa Maria synnytti esikoisensa. Tähän kirkkoon johtava oviaukko on matala. Aikuinen ihminen joutuu kumartumaan mennessään sisään. Selityksenä mataluuteen olen kuullut syyksi sen, että Rooman sotilaat eivät voineet ratsastaa kirkkoon sisään. Matala ovi täytti varmasti tuon tehtävän, mutta se kuvaa myös osuvasti, mitä Jeesuksen seuraajaksi osallistuminen vaatii.

Se, että majapaikat olivat tuolloin täynnä, ei ollut huonoa tuuria, vaan tarkkaan suunniteltu ajoitus. Kyllä Jumala olisi voinut järjestää kunnon huoneiston ja sen ajan pätevät hoitajat, jos hän olisi niin halunnut. Jeesuksen ratsastaminen kuninkaana aasilla Jerusalemiin ei vaikuta meistä ihailtavalta kulkueelta. Pestessään opetuslasten jalat Jeesus alentuu palvelijan asemaan. Meidän mahtavuutta ihannoivien ihmisten on vaikea sisäistää näiden tapahtumien sanomaa. Jeesus toteaa myöhemmin: "Te olette alhaalta, minä olen ylhäältä; te olette tästä maailmasta, minä en ole tästä maailmasta". Joh.8:23.  Jesaja kertoo Jumalan ajatuksista: "Sillä minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne, eivätkä teidän tienne ole minun teitäni", sanoo Herra. "Vaan niin paljon korkeampi kuin taivas on maata, ovat minun tieni korkeammat teidän teitänne ja minun ajatukseni teidän ajatuksianne". Jes. 55:8,9

Matala ovi vaatii kumartamaan. Kumartuminen osoittaa nöyryyttä ja sitä Jeesuksen seuraajilta vaaditaan. On tunnustettava olevansa syntinen ja on hyväksyttävä Jeesuksen sovitustyö syntien anteeksi saamiseksi. Menestyville ihmisille tämä voi olla ylivoimaisen vaikeaa.

Monien tapahtumien syitä on helpompi ymmärtää, kun lähdemme pohdinnassamme siitä miksi olemme täällä. Me elämme täällä taivaskelpoisuuden koeaikaa. Jo ennen kuin ensimmäinen ihminen oli elossa, Jumalalla oli suunnitelma miten kaikki tulee tapahtumaan. Jos Jumala olisi luonut kaikista ihmisistä samanlaisia ja käskyt täsmällisesti täyttäviä, elämä täällä muodostuisi yksitoikkoiseksi ja latteaksi. Jotta elämään tulee vaihtelua pitää olla erilaisia luonteita. Mutta koska Taivaassa vallitsee täydellinen sopu, ei kaikkia voida suoraan sinne hyväksyä. On asetettava tarpeelliset pääsyvaatimukset, jotta mitään riitoja ei siellä enää ole ja kaikilla on onnellista olla.

Täällä toiset joutuvat tekemään vääryyttä ja toiset siten kärsimään. Jumala ratkaisi tämän niin, että tuli itse Jeesuksessa elämään ihmisen osan ja kärsien sellaisen väärän tuomion, jota suurempaa vääryyttä ei kukaan ihminen voi kokea.

Taivaassa ei vallitse tasa-arvo vaan ehdoton yksinvalta. Jo täällä meidän tulee huomioida tämä. Jeesus esitti vaatimuksen: Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi, sillä millä tuomiolla te tuomitsette sillä teidät tuomitaan ja millä mitalla te mittaatte, sillä teidät mitataan. Matt.7:1,2  Tämä ei koske ainoastaan lähimmäisiämme, vaan myös kirkkoa ja valtiota. Me voimme olla eri mieltä esivallan päätöksistä, mutta emme saa tuomita niitä vääräksi, jos haluamme vapautua viimeisestä tuomiosta. Vaatimus tuntuu kovalta, mutta se on sitä vain, jos emme luota Jumalan johtavan maailmaa.
 
Jumala antoi ihmisille elämänohjeeksi kymmenen käskyä. Jeesus tiivisti nämä yhteen lauseeseen: "Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi". Kun tarkemmin tutkimme toimintaamme, huomaamme vajavaisuutemme vaatimuksen täyttämisessä. Tämä tekee meidät syyllisiksi Jumalan edessä. Mutta tähän on pelastus. Meidän on vain painettava päämme kumaraan ja tunnustettava vajavaisuutemme. Vaikka tuomio on ennakolta tiedossa, jokainen katuva armahdetaan, niin silti tämä on suurin este lähteä seuraamaan Jeesusta. Tässä ei kynnys ole korkea, mutta ovi on matala ja sitä ei voida korottaa.

1) on hyväksyttävä Jeesuksen sovitustyö syntien anteeksi saamiseksi

2) on oltava syyttämättä ketään heidän loukkauksistaan ja vahingonteoistaan huolimatta

3) on hyväksyttävä seurakunta ja kirkko yhteiseksi yhdyselimeksi siinä olevista puutteista huolimatta.

Tulkaa, kumartukaamme ja polvistukaamme, polvillemme langetkaamme Herran meidän Luojamme eteen. Sillä hän on meidän Jumalamme, ja me olemme kansa, jota hän paimentaa, lauma, jota hänen kätensä kaitsee. Ps 95:6,7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti