tiistai 20. helmikuuta 2018

Luopujat


Kolmas polvi luopuu uskosta

Kuluneiden vuosien aikana on kirkon toimintaa leimannut jäsenten määrän väheneminen. Jumalanpalveluksiin osallistujien määrä vähenee, lapsia jätetään kastamatta ja kyselyssä Jumalaan ja kuoleman jälkeiseen elämään uskovien osuus vähenee.

Runsas sata vuotta sitten elettiin Tyrvään seudulla herätyksen aikaa. Vammalaan Tuomiston mäelle tuli ihmisiä kävellen kymmenien kilometrien takaa. Kuoleman jälkeinen elämä pelotti ja oli saatava varmuus taivasosuudesta. Näitä tapahtumia käsiteltäessä tuli esille sellainen käsite kuin kolmannen polven kriisi. Herätyksen ajan kokeneiden lapset seuraavat vanhempiensa kirkkopolkua, mutta lapsenlapset menevät omia teitään, herätyksen tuli ei lämmitä enää heitä.

Vuosina 1939- 1944 Suomi oli sodassa. Saksan toiminnan hyväksyminen maassamme oli välttämättömyys, jotta merikuljetus mahdollisti ruuan saannin, niin että nälkäkuolemia ei tapahtunut. Tuona aikana rukoiltiin paljon. Vaikea aika veti ihmisiä lähemmäksi Jumalaa. Tässä on myös nähtävissä kolmannen polven kriisi. Sodan ajan eläneiden vanhempien lapset perivät vanhempiensa luottamuksen Jumalan huolenpitoon. Mutta lapsenlapsille nuo vaikeudet ovat vain historiaa, jonka voi työntää sivuun menestyvän elämän tieltä. Me elämme nyt tuota lastenlasten aikaa. Miksi kuulua kirkkoon, kun sillä ei ole mitään annettavaa?

Israelin kansan historiassa näkyy selvä aaltoilu. Kun kansalla meni hyvin, niin Jumala unohtui ja epäjumalan palvelu lisääntyi. Kun sitten Jumala antoi kansan kokea vaikeuksia, sotaa, nälänhätää tai muuta uhkaa elämälle, kansa kääntyi Jumalan, auttajansa puoleen. Mutta kun elämä tuntui turvatulta, Jumala jäi sivuun ja kierre jatkui.

Meillä pohditaan mitä pitäisi tehdä, jotta kansa edelleen osallistuisi sunnuntaisin Jumalan-palveluksiin? Musiikin lisääminen ehkä toisi vaihtelua, mutta urkuja ei tule korvata orkesterilla. Lauluissa on tärkeämpää sanojen sisältö kuin taiteellisuus. Muutosta haluaville yhteydenpito Jumalaan on vierasta ja he haluavat muuttaa tapahtumaa viihdetilaisuuden suuntaan.

Israelin kansan historiasta olisi meillä suomalaisilla paljon opittavaa. Käskemällä ei kirkossa käyntiä voi lisätä. Siihen tehoaa vain elämän vastoinkäymiset, mitä ne sitten ovatkin. Sotaa ei kukaan toivo, mutta on monia muita uhkia, niitä on todellisia ja ihmisten itsensä luomia.

Jumalan lähettämät vaikeudet ja herätyksen ajat tulevat yhtä aikaa. Israelin esimerkin mukaan, kun kansalaisten yhteys Jumalaan löystyy, Jumala lähettää vaikeuksia, joilla yhteys palautuu. Vuosi 1867  oli katovuosi, jonka seurauksena seuraavana vuonna  kymmenesosa kansasta kuoli. Silloin varmaan rukoiltiin paljon ja siitä alkaen sadot olivat hyviä. Sikäli kun löytyi siementä kylvettäväksi. Siitä vuosisadan vaihteeseen ja Tyrvään herätykseen on noin 35 vuotta. Edelleen sota-aikaan kului noin 45 vuotta. Toiset 45 vuotta niin olemme 1990 luvun alkuvuosien lama-ajassa. Tällöin työttömyys lisääntyi ja moni menetti asuntonsa, kun ei voinut maksaa lainan lyhennyksiä. Lama-ajan vaikeudet eivät koskeneet koko kansaa, mutta monen yhteys Jumalaan palautui.

Katovuonna eläneet kertoivat luonnossa näkyneen merkkejä tulevasta katastrofista ennen katovuotta. Nyt on ollut useita yksittäisiä tapauksia, joissa Jumala on vetänyt varjelevan kätensä pois. On ollut tuhoisia myrskyjä, tulvia ja maanjäristyksiä. Ampuma-aseilla on tapettu täysin tuntemattomia vain tappamisen halusta. Erikoisuutena on auton käyttö tappovälineenä. Ampuma-aseiden käyttöä voidaan luvanvaraisena rajoittaa, mutta ei autojen.

Ihmisen oma toiminta on vaikeuksien syynä osassa tapauksia. Sota on aina joko toisen tai molempien osapuolten aiheuttamaa. Sademetsien laajat hakkuut siirtävät sateen muualle, jossa se voi olla haitaksi. Peltomaan viljelyssä voidaan tehdä virheitä käyttämällä lannoitteita ja torjunta-aineita, jotka estävät jatkossa hyötykasvien tuotannon. Näin tapahtuessa Jumala ei ole virhetoimintaa  estänyt vaan seuraa tilannetta. Kun ihminen toteaa tapahtuneen virheen hän tunnustaa sen Jumalalle, tällöin Jumala korjaa tilanteen niin että elämä jatkuu turvallisesti yhteydessä Jumalaan.

Viime aikoina on ilmastonmuutoksen torjuminen muodostunut tärkeimmäksi uutisaiheeksi ja siinä hiilen käytön vähentäminen. Jumala on varastoinut hiiltä, öljyä ja kaasua maaperään ihmisten tarpeisiin ja opettanut niitä käyttämään. Ei Jumalalle ole voinut tulla sellaista virhettä, että päästöjen takia näitä ei voisi käyttää. Israelin ja Suomen historiasta ei löydy tapausta, että Jumala rankaisisi ihmisiä väärän toiminnan seurauksista, mikäli yhteys Jumalaan on ollut kunnossa. Kaikki, siis kaikki vaikeudet johtuvat luopumuksesta, ihminen ei kuuntele, mitä Jumalalla on sanottavaa.

Hiilidioksidi ilmakehässä estää lämpöä nousemasta avaruuteen. Maapallomme lämpötilan säätö auringon kuumuuden ja avaruuden pakkasen välillä ei ole ihmisen hallittavissa. En pyri estämään toimia ilmastonmuutoksen estämiseksi, mutta siitä olen varma, että hiilidioksidin rajoitus ei poista tulevia vaikeuksia. Tässä on mentävä ojan pohjan kautta, tehtävä valtavasti työtä hiilidioksidin vähentämiseksi. Sitten kun keinot loppuvat, todettava kaiken olleen turhaa. Vaikeudet vain lisääntyvät. Vaikeudet loppuvat vasta, kun koko kansa tuhlaajapojan tavoin haluaa tulla Taivaallisen Isän alaiseksi.

On ihmisiä, joiden mielestä ihminen on toiminnallaan pilannut maapallon asumiskelvottomaksi. En ymmärrä näiden vaatimusta ympäristön virheettömyydestä. Emme asu paratiisissa, kyllä asumisen jäljet saavat näkyä. Jos kaikki olisi moitteetonta, silloin Jumala unhottuisi, kun hänen huolenpitoaan ei tarvittaisi. Lisääntyvän luopumuksen takia Jumala lähettää vaikeuksia ja ennen kuin 10 vuotta on kulunut, elämä on vaikeampaa kuin 1940 luvulla. Vaikeuksienkin keskellä Jumala huolehtii kaikista häneen turvaavista lapsistaan. Lehdet eivät julkaise yleisen mielipiteen vastaisia kirjoituksia. Jos tämä kirjoitus on mielestäsi lukemisen arvoinen, kerro tästä ystävillesi.

14.3.2021 Koronaan on ratkaisu. Olen tässä kirjoituksessani käsitellyt useita tapauksia, joissa Jumala on joutunut käyttämään vitsaa palauttaessaan luopuneita oikealle tielle. Nyt on nähtävissä,että  korona epidemian tehtävänä on ohjata Jumala yhteydestä luopuneita takaisin Jumalan yhteyteen. Riippuu meistä ihmisistä, miten voimakasta kuritusta Jumalan on käytettävä saadakseen luopuneiden päät kääntymään.

Se, mitä Jumala odottaa seuraajaltaan, ei ole mitään sen rinnlla, mitä Hän tarjoaa kuoleman jälkeisen taivasosuuden lisäksi. Tässä tapahtuu niin, että Jumalan vastapeluri Saatana saa joidekin ihmisten järjen epäkuntoon. Yhteys Jumalaan edellyttää kerran suoritettua kastetta ja päivittäistä rukousta kaikilta seuraajiltaan. Vapaamatkustajat aiheuttavat koronan kaltaisia häiriöitä. Mutta suostuessamme Jumalan tahdon alaisuuteen. Hän tulee huolehtimaan kaikista tarpeistamme.

Vuosina 1695 ja 1696 oli heikko sato ja siksi sotien köyhdyttämässä Ruotsi - Suomessa kuoli nälkään neljännes väestöstä. Nyt on ruokaa ja se liikkuu, mutta on nykyajalle paremmin sopivia uhkia, kuten sellainen, että tehdään rahaa kynällä ja paperilla, niin paljon, että siitä tulee täysin arvotonta.  




1 kommentti: